Руското правителство включи Норвегия в списъка на чуждите държави, извършващи неприятелски действия, насочени срещу дипломатическите и консулските представителства на Русия зад граница, съобщи правителството в Москва, цитирано от ТАСС и БТА.

"Заповедта е приета в изпълнение на указа на президента на Руската федерация за прилагане на мерки на въздействие срещу неприятелските действия на чужди държави. Указът предполага ограничение до пълна забрана на възможността на неприятелските държави да назначават в посолства, консулства, представителства на държавни органи и държавни учреждения служители, които се намират на територията на Русия", се казва в изявление на правителството.

Отбелязва се, че в утвърдения от правителството списък покрай назованите страни се упоменава и броят на физическите лица, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическите мисии на съответните неприятелски държави, техните консулства, представителства на държавни органи и учреждения могат да сключват трудови договори.

"Съгласно новите разпореждания за Норвегия е определен лимит от 27 души", посочват от руското правителство.

Припомняме, че през април Норвегия експулсира 15 руски дипломати за предполагаем шпионаж, а в отговор Москва изгони 10 норвежки дипломати.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм