Русия уведоми писмено Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че въоръжените ѝ сили са поели контрола над района около Запорожската атомна електроцентрала в Украйна и че нивата на радиация там остават нормални. Това съобщи генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от пресслужбата на организацията.

В официалното писмо до него от 1 март Постоянното представителство на Руската федерация към международните организации във Виена съобщава също, че персоналът на централата продължава да работи при нормален режим по осигуряването на ядрената безопасност и радиационния контрол.

20 пъти превишаване на радиацията около „Чернобил“ заради войната

Украйна съобщи на МААЕ, че всички украински атомни електроцентрали остават под контрола на националния оператор. Украинският оператор отбеляза, че поддържа връзка с украинските ядрени съоръжения и че атомните електроцентрали продължават да работят нормално. Генералният директор на МААЕ многократно е подчертавал, че трябва да се избягват всякакви военни действия, които биха могли да застрашат безопасността на украинските ядрени електроцентрали. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук