Министерството на финансите на Руската федерация обяви ново разхлабване на строгия капиталов контрол в страната. От днес всички износители от страната ще са длъжни да обръщат 50% от приходите си в рубли, а не 80%, както беше досега. 

САЩ и ЕК: Спирането на газа за България е неоправдано

Това е поредно доказателство за доброто възстановяване на рублата, която се срина в началото на санкциите, пише Bloomberg, цитиран от Клуб Z. Именно капиталовият контрол на МФ на РФ и на централната банка успяха да спасят руската валута от свободното падане. 

Днес министерството обяснява своята нова политика със "стабилизирането на обменния курс и достигането на адекватни нива на ликвидност в чуждестранна валута на вътрешния пазар". 

Съд в Русия отхвърли обжалване на присъда на Навални

Силата на рублата се подхранва и от излишъка по външнотърговската сметка, която е на плюс, заради изключително високите цени на енергоносителите, които са основен експорт на страната. 

В същото време, ако валутата продължава да вирее в тази среда, тя ще окаже натиск на бюджета и на износителите, а и може да повлияе негативно на инфлацията. Според руското министерството на финансите, ситуацията е под контрол.  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм