Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите ѝ действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това.

Фон дер Лайен: Замразените руски активи да се използват за възстановяване на Украйна

Това се казва в съвместна декларация между САЩ и Европейската комисия относно европейската енергийна сигурност, публикувана на сайта на Белия дом.

Европейската комисия и Съединените щати осъдиха използването на енергиен шантаж от страна на Русия и потвърдиха отново ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха правилността на антикризисните мерки

В цяла Европа - от Скандинавските страни до Балканите, се полагат усилия за диверсифициране на доставките и намаляване на зависимостта от руския газ.

От 2020 г. Финландия е свързана с Естония чрез Балтийския конектор - проект, подкрепян от Европейската комисия, който увеличава сигурността на доставките за Финландия и региона.

Петков пред „Die Welt“: Тези, които искат да откраднат от държавата, правят бизнес с Москва

Освен това на 1 май започна търговската експлоатация на междусистемната газова връзка Полша - Литва, която засилва възможностите и устойчивостта на целия балтийски газов пазар и също беше подкрепена чрез Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия.

Като важна стъпка към осъществяването на целите на работната група Европейската комисия и Съединените щати приветстват договора на Финландия за наемане на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от американски доставчик, който ще започне да функционира преди края на тази година. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм