Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви в петък, че руските сили планират да изключат работещите енергийни блокове в Запорожката атомна електроцентрала и да ги изключат от украинската енергийна мрежа.

Русия: В АЕЦ Запорожие няма разположени тежки оръжия

В изявление Енергоатом каза, че смята, че Русия, която контролира електроцентралата в Южна Украйна, се готви да проведе там „мащабна провокация“. Самата Москва обвини Киев в подготовката на "провокация" на мястото в четвъртък.

„Има информация, че руските окупационни сили планират в близко бъдеще да изключат енергийните блокове от електропроводите към украинската електроенергийна система“, се казва в изявлението на Украйна.

Русия: Ще улесним посещението на МААЕ в Запорожката АЕЦ

„Руските военни в момента търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори, които трябва да се включат след спиране на енергоблоковете при липса на външно захранване за системите за охлаждане на ядреното гориво“, пише още в съобщението.

Огромната атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, беше превзета от руските сили през март, но все още се обслужва от украински техници, въпреки че само два от шестте ѝ реактора работят на пълен капацитет.

42 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

Изключването на централата би създало нов натиск върху украинските доставки, особено на юг. Украйна вече се готви за най-тежката си зима от обявяването на независимостта си и се готви за евентуален енергиен недостиг.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поиска окупираната от Русия електроцентралата да не бъде изключвана.

България ще бъде една от засегнатите страни при авария в Запорожката АЕЦ

"Очевидно е, че електроенергията от Запорожие е украинска електроенергия. Този принцип трябва да се спазва изцяло", заяви генералният секретар на ООН по време на посещение на пристанище Одеса в Южна Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм