Московски съд за първи път глоби американската корпорация "Епъл", защото не е изтрила невярна и забранена в Руската федерация информация, съобщават от БТА.

Компанията "Епъл дистрибюшън" е призната за виновна в извършване на административно правонарушение и беше осъдена да заплати административна глоба в размер на 400 000 рубли (4274 долара), се казва в съдебното решение.

Заседанието на съда се състоя при закрити врати. Като взе предвид аргументите, представени от корпорацията, съдът й присъди глоба под долната граница.

Руският медиен регулатор, "Роскомнадзор", уведоми по-рано компанията, че трябва да изтрие свързана със специалната военна операция в Украйна информация, която има за цел да дестабилизира политическата обстановка. Информацията беше публикувана в подкаст на "Епъл". За първи път компанията беше подведена под отговорност в Русия по такъв член от Кодекса за административните нарушения.

Ройтерс припомня информация на Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия, че през февруари "Епъл" са платили глоба от 906 милиона рубли (9,76 милиона долара) по руско антитръстово дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни приложения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм