Съветът на Федерацията, горната камара на руския парламент, одобри Закона за опростено предоставяне на руско гражданство на чужденци, сключили договор за военна служба в редиците на руската армия, съобщи порталът „Говорит Москва“, цитиран от OFFNews. От опростения начин да станат руснаци ще могат да се възползват чуждестранните граждани, които служат поне една година в редиците на въоръжените сили на Русия.

Законът, предвиждащ получаване на руски паспорт по късата писта и без дълго чакане и бюрократически спънки, беше приет преди това от долната камара – Държавната дума.

Способен ли е Путин на ядрен ход срещу Украйна?

Във вторник се появиха информации, че в Многофункционалния мигрантски център „Сахарово“ в Москва ще започне приемът на чужденци за военна служба в Русия. „Там е разгърната пълноценна инфраструктура за съдействие на министерството на отбраната.“ - заяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Столичните власти откриха в центъра, предназначен за бежанци от Африка, Близкия и Средния Изток и бившите съветски републики, военна комендатура. Така Кремъл се надява бежанците, търсещи много често спасение от военни конфликти в своите страни да се съгласят да станат пушечно месо в Русия, като в замяна се освобождават от изискваното условие да са живели в Русия в продължение на пет години.

Руски журналист „мобилизира“ Песков-младши. Той: Ще го уредим на друго равнище

Подобна възможност – казарма срещу паспорт съществуваше и досега, но тя предвиждаше чужденецът да изкара в руската армия три години по договор. Сега са достатъчни 12 месеца, стига кандидатът за гражданство да остане жив през това време.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм