Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата”. Това послание отправи Румен Радев пред журналисти в Рим към държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова. Тя води държавно-църковната делегация на Република Северна Македания (РСМ) в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“.

“Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка”, заяви президентът.

Държавният глава уточни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Северна Македония, която е в Рим. Предстои Силяновска-Давкова да проведе аудиенция с папа Франциск и да се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

На въпрос поискала ли е Силяновска-Давкова среща с него, президентът отговори: 

“Положителен знак е, че президентът на Република Северна Македония прояви стремеж за такава среща”.

Радев обаче подчерта, че програмата е натоварена и разчетена, въпреки това изрази увереност, че “в скоро време такава среща ще се случи”. После уточни, че от години кани президента на РСМ в България и, че кани и сега Силяновска-Давкова. 

Така, от думите му стана ясно, че Силяновска-Давкова е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но такава не се е осъществила, заради натоварения график на българския президент. 

“Аз намирам като положителен знак стремежът на РСМ към диалог. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим всички спорни въпроси и ще отворим вратата на РСМ към ЕС. Надявам се и моят призив е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, ако не се лъжа, да дойде в България”, каза президентът Радев.

Той уточни и, че в сряда е провел среща с “много задълбочен и приятелски разговор” с президентите на Италия, Португалия и Гърция.

Папа Франциск е пожелал повече деца на България и грижа за възрастните

В четвъртък президентът Радев проведе среща на 4 очи с папа Франциск. По време на разговора държавният глава и папата са се обединили около твърдението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора.

Президентът Радев подчерта, че това изисква усилията на цялата международна общност да се търсят пътища на мир, основани на международното право. 

Румен Радев е отклонил среща с президента на Северна Македония в Рим

Запитан каква позиция е изразил по тази тема пред папа Франциск, президентът отговори:

“Изразих позиция като неговата - че е време за разум, време е да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че папа Франциск винаги се е отнасял с “най-топли чувства към България и към нашия народ”.

“И днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща. Папата е наистина запознат с нашите проблеми и буквално казвам: пожела повече деца. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но не само образование, това образование да бъде обвързано и с възпитание, за да може нашите деца да растат с уважение и познаване на нашата история, език, литература, традиции, култура”, заяви президентът Радев.

След това цитира думите на главата на Римокатолическата църква: “Нека вашите млади хора бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават да бъдат насочени към бъдещето, така че народът ни да успява”.

Папа Франциск е пожелал и да се грижим повече за възрастните хора.

Чуйте прикачените файлове