Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови сме да положим усилия за задълбочаване на нашето партньорство в различни сфери от взаимен интерес. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е на работно посещение в Индия. По думите му страната ни отчита нарастваща глобална тежест на Индия като все по-значима политическа и икономическа сила и лидер в науката, технологиите и иновациите. Визитата e израз на нашия стремеж към укрепване на политическия диалог на високо равнище и търсенето на възможности за надграждане на двустранните връзки в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Индия и Стратегията на ЕС за Индийско-тихоокеанския регион, подчерта още Желязков.

Росен Желязков на посещение в Индия

За насърчаване на инвестициите и разкриване на хиляди работни места разговаря Росен Желязков и водената от него делегация с ръководителите на индийския парламент. Председателят на Народното събрание изрази надежда да бъде ускорено сътрудничеството между двете държави в областта на културата, образованието, науката и технологиите.

„Трябва да бъде подписана програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите още тази година. Това ще даде възможност да се възстанови българският лекторат в Делхийския университет. От друга страна, ще даде възможност за насърчаване на инвестициите, и то в контекста на очакваното подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия. Те търсят нашата подкрепа за техни инициативи като тази за устойчивост при бедствия и кризи“, обясни председателят на парламента.

Той допълни, че ще разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по време на визитата ѝ в Индия тези теми да бъдат обсъдени и да бъде постигнато споразумение. „Индия търси и подкрепа от България за кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ние съответно ще разгледаме възможностите за търсене на реципрочна подкрепа, въпреки че за нашата кандидатура е много рано, но подкрепа от приятели  и партньори си търси и когато е рано“, подчерта Желязков.  

„Имаме задачата да насърчим инвестициите и има немалко инвестиции на индийски компании в България и немалко инвестиции на български компании в Индия. Третия по големина интернет - провайдър в Индия е българска компания. Близо един милион домакинства снабдява с интернет. И това е пътя, по който ние трябва да търсим нови пазари и нови възможности. Обема на индийските инвестиции в номинално изражение е стотици милиони“, обясни той.

Председателят на парламента благодари на вицепрезидента на Индия  и за оказаната помощ от страна на индийски военен кораб при евакуирането на българския моряк от пленения товарен кораб “Руен” в Арабско море.

Азиатската обиколка на българската парламентарна делегация продължава във Виетнам.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм