Председателят на Народното събрание Росен Желязков заминава на работно посещение в Индия. Заедно с него ще бъдат и представители от всички парламентарно представени партии.

В Ню Делхи Желязков ще се срещне с вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия Джагдийп Дханкхар. След това ще бъдат положени цветя на паметника Махатма Ганди, което представлява разпръскване на цветчета. Програмата на Росен Желязков предвижда още среща с председателя на Долната камара на парламента на Индия Ом Бирла.

Дипломатическите отношения между България и Индия са установени на 22 декември 1954 г. Българско дипломатическо представителство в Делхи е открито през 1955 г., а индийско посолство в София – през 1970 г.
Индия е наш приоритетен партньор в Азия. Усилията на българската страна са насочени към изграждане на всеобхватно партньорство, в т.ч. в контекста на стратегическото партньорство ЕС–Индия.

Политическите контакти са традиционно активни като в годините назад са реализирани множество визити на високо равнище и от двете страни.
Икономическите отношения се развиват на базата на Споразумение за икономическо сътрудничество от 2008 г.

Двустранният стокообмен е дебалансиран, като традиционно търговското салдо е отрицателно за България; през последните години, с някои изключения, се отбелязва постепенен ръст на търговския стокообмен. Интерес към България има индийската филмова индустрия; през последните години у нас са заснети редица индийски филми с участието на известни индийски филмови актьори, сред които и касови боливудски хитове.

Двете държави си сътрудничат още в областта на науката, образованието и културата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм