Считаме меморандума с Джемкорп за прекратен, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушването си във временната парламентарна комисия, която разглежда случая. Меморандумът е прекратен едностранно, а от Джемкорп са се съгласили. Засега няма установени финансови претенции на компанията, но това още се проверява, добави министърът.

Временна комисия ще разследва меморандума с “Джемкорп“

Христов коментира, че меморандумът не е сключен по каналния ред, отбелязвайки че е доста необичайно държавата да сключва подобен договор с частна компания. Енергийният министър посочи, че меморандумът е подписан от България като държава, а не от ресорното министерство. По думите му, юристите на енергийното министерство не са запознати с договора, а са научили за него от медиите.

Меморандумът беше подписан през месец март тази година и предвиждаше инвестиции в размер на около 1 милиард долара в завод за батерии за складиране на енергия. Комисията се създава по искане на ГЕРБ-СДС, според които дейността на същата комисия в миналия парламент е била саботирана от Кирил Петков и Асен Василев.

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с „Джемкорп“ (снимки)

Заседанието на времената комисия премина в размяна на реплики, предимно между депутата от ПП Венко Сабрутев и председателката на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ. В залата присъства и бившият министър Александър Николов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм