Романът „Времеубеубежище“ на българския писател Георги Господинов се изучава в Нюйоркския университет. Книгата се разглежда в курса „Романът днес“. Това съобщи Генералното ни консулство в Ню Йорк на Фейсбук страницата си.  

Лекциите води Маргарет Бо Бърнс (Margaret Boe Birns). Тя е специализирала в английската, американската и европейската литература от 20-21 век, съвременна световна литература, къс разказ и роман от деветнадесети век. Тя има награда за високи постижения в преподаването от Нюйоркския университет.

През май тази година романът спечели награда „Букър“. Така Георги Господинов и "Времеубежище" станаха първият български автор и книга, отличени с престижната литературна награда.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.

В самия курс се изследват нови произведения на съвременни писатели, включително изгряващи романисти, носители на награди и утвърдени фаворити. 

Литературният шедьовър вече бе представен от автора си в Нюйоркската обществена библиотека и в Колумбийския университет.

Книгата е написана на български език и преведена на английски език от Анджела Родел, която сподели с Георги Господинов международния приз, отбелязва още Генералното ни консулство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм