Писателят Георги Господинов беше отличен с литературната награда "Перото" за цялостен принос. Отличията бяха връчени на 2 ноември в едноименния клуб в Националния дворец на културата.

Господинов беше награден, защото е "един от най-превежданите и награждавани български писатели, по чиито собствени думи и на малките езици могат да се кажат важни неща". Той е носител на множество престижни награди, сред които "Премио Стрега Еуропео" и международен "Букър". Наградата за цялостен принос "Перото" му беше връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев.

В категорията за проза беше отличен Палми Ранчев за "Хаосът в играта на джаги", а призът за поезия отиде при Виолета Кунева за "Кучето на Персефона". Велимир Макавеев спечели наградата за дебют за "Сънища в градината", а Иванка Могилска беше отличена със статуетка за детска литература за "Шарени сапунени балони". В категорията за превод от български на чужд език призът спечели Марко Видал - за превода на испански език на "Нова социална поезия. Антология" и за сайта за поезия La Tortuga Bulgara.

Наградите "Перото" са учредени от едноименния литературен клуб и Националния център за книгата - НДК, и се връчват ежегодно от 2015-а година насам.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм