Адвокат Рена Стефанова е кандидат за депутат от коалиция от партии “Продължаваме Промяната”. Коалицията е с №9 в бюлетината, а Рена Стефанова е с преференция № 102.

- Здравейте, г-жо Стефанова! Последен ден от кампанията, утре е ден за размисъл. Вие направихте ли си вече оценка за кампанията?

Разбира се, че направих своята, а мисля че и всички, които участват са я направили. Този път ние подходихме по различен начин, като се стремяхме и бяхме всеки ден близо до хората. Не сме шумяли по медиите толкова и не сме агитирали с нагледни материали. Искахме да говорим с хората, да ги чуем и те нас да чуят.

- Войната в Украйна измести предизборния дебат към външната политика, за съжаление, поне според мен, и важната тема за промяната, това, за което хората ви подкрепиха на последните избори, като че ли липсваше. Важно ли е това все още за хората и ако да, каква промяна искат те и как ще я постигнем?

Безспорно е важно, защото външнополитическата обстановка е определяща и за част от случвщото се у нас, но в никакъв случай не може да бъде център на кампанията и политиката, на която и да е политическа партия, така смятам аз. Промяната, която се стремим да направим на нашата държава е от една превзета държава да стане една нормална държава, която се грижи за гражданите и създава ясни правила, при които да работят и реализират доходи. Тя никога не е минавала на заден план. Ние сме подготвени да продължим това, което започнахме. Бяхме спряни, както знаете, по един доста вероломен начин.

- Защо падна правителството?

Чуват се много отговори.

- Вашият какъв е?

Моят, като човек, който през цялото време работи активно в комисията за вътрешен ред и сигурност и в комисията за борба с корупцията, които бяха постоянни в Народното събрание, може би съм виждала някои от процесите по-отблизо, смятам че правителството падна, когато отказахме да платим на пътните строители много повече отколкото струваше пътното строителство и когато Капитан Андреево беше завзето от държавата и отнето от мафията. Всъщност очевидно задкулисието реши, че това е моментът, в който ние трябва да бъдем спрени, защото започваме да ставаме твърде опасни за тях.

- Бяха ли точни сметките за пътното строителство, защото знаем че цените започнаха да растат много в последно време?

Целта на това, което направихме беше да се платят 50% от актуваните строежи до този момент, защото приехме, че колкото и да е надписвана сметката, грубо казано все 50% струва това, което е направено. И за останалите 50% искахме да бъде направена ревизия, така че да се види какво е вложено, колко струва и ако действително това, което е направено струва тези пари, те ще бъдат платени. Ако пък не струва ще бъде платено толкова, колкото се установи по експертен път. Това не се случи, ние не го допуснахме, за съжаление една от първите стъпки на служебното правителство беше да плати тези сметки.

- България е една от най-бързотопящите се нации в Европа, а именно сега в тази предизборна кампания не говорим за демографския проблем, за образование, за интеграционни политики за малцинствата. Признавам, че не успях да прочета вашата програма, може би имате предвидени политики.

Разбира се че имаме, но всъщност говоренето само по тези теми години наред не даде резултат. Демографията се решава с нормална среда, в която младите да искат да са в България, да раждат деца, съответно те да израстват тук, да работят тук и да допринасят за брутния вътрешен продукт на държавата. А това става с нормална среда, с нормална съдебна система, с образование, което е привлекателно, но и достъпно. И ние имаме мерки в тази посока.

- Според правосъдния министър Крум Зарков страната е на път да влезе в спиралата на тежка конституционна криза, като ключови органи на съдебната власт да бъдат разпуснати заради отказа на парламента да си свърши работата и не избра и квотата си във Висшия съдебен съвет. Днес слушах интервю с друг бивш правосъден министър, който пък каза, че и двама конституционни съдии също не могат да бъдат избрани. Крум Зарков анонсира и революционната си идея за реформа в антикорупционната комисия. Вие като професионалист как бихте коментирали това?

Първо за непопълнеите органи - и Висш съдебен съвет и Инспектрат и много други. Не смятам че е коректно да кажем, че НС, в частност 47-то не е пожелало да попълни квотите в тези органи. Не се стигна до това, тъй като това не бе поставено на дневен ред не от нас, а от останалите участници в парламента, с които не успяхме да постигнем съгласие. Знаете, че за да се издигнат тези кандидатури и да бъдат гласувани, е необходимо мнозинство повече от 121 депутата. Тоест ние бяхме наясно, че нямаме мнозинството да внесем и защитим която и да е кандидатура и това доверявайки се, че ИТН все още са партньори, а както се оказа те не са патньори. Тоест не става дума за отказ да се свърши работата, а за невъзможност да се свърши. Надявам се това да не продължи в предстоящото народно събрание. В този ред на мисли апелирам всички граждани: “Много ви моля излезте и гласувайте, не се сърдете на политиците и не ги наказвайте като не гласувате, защото наказвате себе си по този начин”. И ще продължа по отношение на т.нар. конституционна криза от колегата Крум Зарков. Боя се, че Конституционния съд даде разрешение по този въпрос, като прие, че макар и с изтекъл мандат ВСС може да продължи да осъществява дейността си, докато бъде избарн следващ. Това не го приемам за разумно и в унисон с конституцията разрешение, но то е факт и както знаем съдебните решения не се коментират, те се изпълняват. Надявам се обаче, че в новия парламент ще има нужното мнозинство, което да започне работа по този въпрос, защото действително множество държавни органи останаха непопълнени по такива причини. Що се отнася до идеята на колегата Зарков за изменение на закона за противодействие на корупцията, това е идея, която всички споделяме, виждам една по-екзотична насоченост с участие на ВКС , на ВАС, но това са неща, които следва да бъдат обсъдени, като цяло държавата ни страда, че реално разделение на властите няма и няма контрола на една срещу друга власт. Това безспорно трябва да се реши като проблем. Работим върху това, внесохме в правна комисия и мина на първо четене нашия проект на закон, който разбира се сме склонни да обсъждаме и разбира се да коригираме между първо и второ четене, така както се договорим с нашите партньори. При всички случаи идеята е да се направи разследващ орган, който да се справя с корумпираните на високите етажи на властта.

- А защо спора за шеф на КПКОНПИ беше вкаран около личността на един човек , а не по принцип?

Аз по-скоро мисля, че той така беше вдигнат в публичното пространство. Всъщност личността на г-н Рашков, защото за него говорим, никога не е била определяща за това дали ще изберем нов шеф на КПКОНПИ или няма да изберем. Той беше посочен от нас като личност, на която имаме доверие. Съгласете се това е работа, която много малко хора имат характера и устойчивостта да свършат. Безспорно човек трябва да е със здрави нерви и много серизни позиции и морални устои.

- Един друг голям проблем, който имаме в Русе с тировете. Доколко би могъл да получи своето разрешение, ако България стане член на Шенген. Затова трябва разбира се да оправим съдебната система.

Съдебната система, а също и едни изменения в закона за чужденците, които ние внесохме буквално последните дни преди да бъде свален кабинета, които също бяха предпоставка Шенген да се случи. Имам надежда, че ако сформираме работещо правителство, то закона е готов, той ще бъде внесен отново, и ще вървим в тази посока, това е за да влезем в унисон с европейските регулации да ги прилагаме. Разбира се, че ако влезем в Шенген нашата граница по друг начин ще се преминава, контрола ще е по-различен, респективно и забавянето при преминаване ще е по-различно. Аз считам, че има какво да се работи във връзка с организацията на работа на Гранична полиция и Митница на Дунав мост и разбира се прословутия буферен паркинг, който можеше да реши проблема. Като знам откога са предоставени парите на Община Русе не знам защо и досега не е решен и не знам защо се решава по начина, по който чета че се решава, но това е друга тема.

- В този ред на мисли колко е важно след 2-ри октомври да има сформирано правителство? Готови ли сте да обсъждате приоритети, а не червени линии?

Изключително важно е да има правителство, защото не може толкова дълго държавата да се управлява от служебно правителство, за чиито действия никой не носи отговорност. Ние никога не сме поставяли червени линии. Единствената червена линия е тази, че не се коалираме с тези, срещу които се борим. Което не значи, че ако сред депутатите от ГЕРБ, ДПС и който щете, има хора, които биха подкрепили нашата политика ние няма да приемем тяхната подкрепа. Но коалиция с ГЕРБ и ДПС, съгласете се ние няма как да направим, защото искаме да разследваме това, което те са направили до момента, да убедим обществото, че това няма да продължи и че е много важно, когато някой е постъпил неправилно той да понесе последиците за тази си постъпка.

- Защото вие не казвате не на коалиция с ГЕРБ, казвате не на коалиция с Борисов.

Това към този момента означава не и на коалиция с ГЕРБ, защото към момента ГЕРБ е Борисов.

- Дразни ли ви това /информация от вчера/, че интерконекторната газова връзка с Гърция получи акт 16, отделно и шефът на Булгаргаз Деница Златева обяви, че от следващия месец, може би с над 30% ще падне цената на газта?

Няма какво да се дразня, хубаво е че това се случва. Това че някой си го приписва като заслуга, която не е свършил, в случая е без значение. Важни са фактите и това, че ще имаме по-евтин газ.

- Поехте ли някакви конкретни задачи, които да изпълните в следващото НС, ако русенци ви гласуват доверие?

Проблемите на русенци не са много по-различни, отколкото на хората в цялата држава. Като цяло хората наистина са притеснени от това, че средата не е добра- като правосъдие, като полиция, като път, като образование. Хората искат да тръгнем в една правилна посока и ние това го обещаваме. Ние затова работихме тези 8 месеца и ще продължим да го правим. Що се касае за Русе, нещо което е специфично е прословутата транспортна свързаност, която от една страна води до много жертви по пътищата, от друга страна липсата на такава е проблем за бизнеса в Русе и развитието на града. Това беше приоритет в предходното правителство, знаете че министър Събев направи първи крачки, и то сериозни, в тази посока. Сега виждам, че вече е подписан меморандум между българското и румънското правителство по повод на втори мост над Дунав. Така че разбира се, че ще продължим да работим в тази посока.

- Добре, пожелавам ви успех в неделя.

Благодаря.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Тази публикация е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява редакционната политика на Darik.bg. Медията не може да гарантира стандарти като обективност и достоверност за публикувано платено съдържание.