Стрелба от засада в австралийски град, отнела живота на шестима души, беше обявена за религиозно мотивирана терористична атака, съобщи Би Би Си. Властите казват, че това е първият път, когато християнска екстремистка идеология е свързана с терористична атака в Австралия.

Двама полицаи и един съсед бяха убити, когато Натаниел, Стейси и Гарет Трейн откриха огън в селски имот в Куинсланд миналия декември.

„Не е знаела дали ще бъде застреляна, или изгорена жива“: Масово убийство в Австралия

Триото беше застреляно след продължителна схватка с полицията.

Заместник-комисарят на полицията в Куинсланд Трейси Линдфорд заяви в четвъртък, че тяхното разследване е установило, че те са "действали като автономна клетка" и са "изпълнили религиозно мотивирана терористична атака".

Те се присъединили към християнска фундаменталистка система от вярвания, известна като "предмилениализъм", и се озлобили и ностроили срещу полицията.

„Как да скрием труп“: Ужасяващи търсения в Google от съпруг на изчезнала жена (видео и снимки)

Те наистина се отнасяха към полицията като към чудовища и демони, като към нещо зло. Християнската екстремистка идеология е свързана с други атаки по света, но това е първият път, когато я виждаме да се появява в Австралия“, каза Линдфорд.

Нападението е било предумишлено, заяви тя и следователите са открили "значителни доказателства" за предварителна подготовка и планиране.

Имотът, собственост на Гарет и Стейси, е създаден с камуфлажни скривалища, бариери, опори, оръжия, ножове, видеонаблюдение и огледала по дърветата.

Момче на шест години е задържано след стрелба по учител в САЩ

Въпреки че няма „никакви доказателства“, че някой друг в Австралия е участвал или подпомагал атаката, Линфорд каза, че извършителите са били свързани с лица в Съединените щати. Полицията е споделила информация с разследващите там.

Те ще определят какви разследвания могат да направят в резултат на тази информация“, подчерта тя.

В злополучната нощ четирима служители участваха в престрелка, след като напуснаха колите си и се приближиха до къщата, собственост на Гарет и Стейси.

„Внимавайте с кого се запознавате онлайн“: Мъж уби майка на три деца (видео и снимки)

Припомняме, че двама полицаи - Матю Арнолд, на 26, и Рейчъл Маккроу, на 29 - бяха улучени веднага, след което се съобщава, че са застреляни. Друг полицай беше ранен, но избяга, докато четвъртият беше тероризиран от стрелците, които запалиха огньове, за да се опитат да го убият.

Съседът Алън Даре, който се появи в имота, за да помогне, също беше смъртоносно прострелян.

8 души, сред които 5 деца, са намерени убити в частна резиденция

Линдфорд сподели, че психичното здраве на извършителите е било взето предвид от разследващите, но е определено като малко вероятен фактор.

Ние доста често виждаме в нашите терористични разследвания хора с разклатено психично здраве, защото лесно се радикализират. Когато имате трима действащи заедно, е предизвикателство да се каже, че в този случай има проблем с психичното здраве“, каза тя.

Петорно убийство разтърси предградие на Торонто

Нападението ще бъде разследвано и се очаква да има окончателни изводи относно мотивите на стрелците, добави полицейският комисар.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм