Рейтингът на президента на САЩ Джо Байдън достигна най-ниските си нива почти две години насам, което се възприема като предупредителен знак за усилията му за преизбиране. Това показват резултатите на проучване на Reuters/Ipsos.

Четиридневното изследване, което приключи в понеделник, показва, че само 36% от американците одобряват работата на Байдън като президент. Това е спад от 38% през април и е най-ниския рейтинг на одобрение от неговото президентство, от юли 2022 г. насам. 

Въпреки че този месец спадът беше в границите на грешка от 3 процентни пункта на анкетата, посочва Reuters, това може да е лош знак за шансовете на Байдън срещу Доналд Тръмп на вота на 5 ноември.

Демократът Байдън до голяма степен е с изравнени шансове с Тръмп в националните социологически проучвания. Но Тръмп има лека преднина пред Байдън в много анкети в щатите, за които се смятани, че е най-вероятно да определят победителя в избирателната колегия на САЩ.

Проучването изложи както слабите страни на Байдън, така и няколко силни страни. Състоянието на икономиката се разглежда като водещ проблем, избран от 23% от анкетираните като най-важният проблем, пред който е изправена страната. Около 21% виждат политическия екстремизъм като основен проблем, а 13% избират имиграцията.

Около 40% от анкетираните в анкетата казват, че Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г., се е справял по-добре с икономиката на САЩ,  а 30% са по-доволни от Байдън.

Респондентите са заявили, че Тръмп има по-добър подход към чуждестранните конфликти и тероризма, като 36% предпочитат Тръмп в тази област, в сравнение с 29%, които подкрепят Байдън. В друго проучване на Reuters/Ipsos този месец се констатира, че много демократи не одобряват отговора на Байдън на войната на Израел срещу бойците на Хамас

Двамата кандидати за поста в Белия дом се изправят в дебат един срещу друг още през юни по CNN.