
Козунакът е не само символ на българската празнична трапеза, но и една от традициите, която събира близки и приятели около масата. Въпреки че рецептата му варира по всяко домакинство, всяка версия на този пухкав, ароматен сладкиш е изпълнена с любов и очакване.
В последните години все повече хора се обръщат към нови вариации на класическата рецепта, като добавят специални съставки, които обогатяват вкуса му и придават нов живот на традицията. Един от най-интересните и вкусни подходи е използването на маскарпоне, типичен италиански продукт, който придава на козунака кремообразна текстура и леко сладникав вкус.
Съчетан с орехи, стафиди и шоколад, този козунак с маскарпоне е не само вкусно, но и уникално празнично ястие, което пренася италианската традиция на домашния български маси.
Необходими продукти:
4 яйца (размер L)
250 г Маскарпоне
60 г масло
40 мл олио
100 мл прясно мляко
200 г захар
25 г прясна мая
800 г бяло брашно
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
Необходими продукти за плънката:
150 г накълцани орехи
150 г накиснати в ром стафиди
1 кутия обикновен локум
150 г натурален шоколад, стопен на водна баня
Необходими продукти за намазване:
1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Затоплете прясното мляко и го излейте в купа. Натрошете в него маята, добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар, след което оставете да шупне. Стопете маслото заедно с олиото. В голяма купа чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете захарта и разбийте с миксер. След това добавете Маскарпонето, ванилията и настърганата кора от портокал и лимон, както и активираната мая. Добавете част от мазнината и разбъркайте добре.
Започнете постепенно да добавяте брашното, редувайки го с мазнината. Когато сместа започне да се сгъстява, прехвърлете я върху плота и добавете останалото количество мазнина и брашно. Омесете тестото за около 8-10 минути. Ако разполагате с миксер, използвайте го. Поставете тестото в купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса във фурната на 50 градуса.
Докато тестото втасва, подгответе две форми за печене – една правоъгълна и една кръгла. Покрийте ги с хартия за печене. Подгответе продуктите за плънката: нарежете локума, накиснете стафидите в ром и вода, нарежете орехите и стопете шоколада. Охладете шоколада и отцедете стафидите.
Когато тестото удвои обема си, извадете го на набрашнена повърхност и го разделете на 7 топки. Измерете тежестта на тестото и разделете на седем, за да знаете точно колко тежи всяка топка. Започнете с първия козунак: разстелете трите топки на плоски парчета и ги поставете едно до друго. Поръсете с локум, орехи и стафиди. Усучете всяка част на фитил и ги сплетете в плитка. Прехвърлете я в правоъгълната форма.
Разстелете останалите 4 топки, намажете ги с шоколад и ги навийте на руло. Сплетете две рулца заедно и поставете в кръглата форма, така че да получите кръгла форма на козунак. Покрийте тестото с фолио и го поставете във фурната за около 30-40 минути, докато втаса за втори път.
След като тестото се надигне, намажете козунаците със смес от жълтък, олио и прясно мляко. Поръсете със захар. Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците за около 40-45 минути. Проверете готовността им с клечка.
Извадете готовите козунаци от фурната и ги оставете да се охладят върху решетка.
Насладете се на вкусния и пухкав козунак, който ще стане любимо лакомство на празничната ви трапеза!
