Двамата арестувани от Варна за разпространение на порнографски материали с деца в интернет излизат от ареста срещу парична гаранция. Това реши Варненският окръжен съд, който измени в по-леки мерките за неотклонение на 48-годишния Васил Ц. и 39-годишния Ясен К. Според прокуратурата двамата са споделили в интернет над 20 000 файла, сред които със сексуални извращения с бебета и деца до 10-годишна възраст. 

Адвокатите на обвиняемите изтъкнаха чистото съдебно минало на двамата, наличието на постоянни адреси и трудовата им ангажираност. 

Педофил блудства с три деца във Варна, страхува се от линч

Според защитника на Васил липсват уличаващи го доказателства, а направените самопризнания по закон не могат да се приемат за годни и достатъчни. Другият изтъкнат довод бе, че IP адресите можели да се манипулират и също не доказвали, че свалените и разпространени файлове били на устройствата на 48-годишния мъж. Пред съда обвиняемият допълни, че ако е имало посетени сайтове в интернет, то те са били свободно достъпни в мрежата. 

Ясен К. заяви, че никога не бил нарушавал закона и определи. Той определи като „ужасно” извършеното от него и помоли за прошка. 

Пилот и автомонтьор сред задържаните за разпространение на порно с деца (снимки)

Според тричленния съдебен състав са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които би могло да се подозира съпричастността на Васил и Ясен към престъплението, в което са обвинени. Съдът не сподели позицията на защитата, че IP адресите са били манипулирани, тъй като по делото няма такива данни. Локализацията на обвинените е била извършена чрез информация от мобилен оператор, доставчик на интернет услугата, като в този случай промяна на IP адреса е невъзможна. Освен това се касае не само за трафик на данни, а и за конкретни находки на електронните устройства на Васил. Съставът се солидаризира със защитата, че опосредените самопризнанията нямат доказателствена стойност. 

Според съда няма опасност обвиняемите да се укрият, както и да извършат престъпление, защото разследващите са иззели всички електронни устройства от домовете им и тяхната манипулация е невъзможна. 

Варненският определи парични гаранции в размер на по 2 000 лева за всеки от двамата, като решението е окончателно. 

Новините от Варна

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм