Парламентарно представените партии отговориха на думите на президента Румен Радев, че евентуалната военна помощ от страна на България за Украйна може да увеличи риска от въвличането на страната ни във войната.

„Сериозният разговор е при втория мандат“ и още за консултациите при Радев

От ГЕРБ-СДС определиха като „глупости”  казаното от президента. 

Даниел Митов обясни, че решението е трябвало да бъде взето още в миналия парламент. По думите му сега се наваксва.

От ГЕРБ-СДС очакват подкрепа и влизане в дискусии по темата от всички групи, които се определят като евроатлантици, визирайки „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и ДПС.

Според Митов това ще е и възможност да се очертае някаква тип колаборация в парламента. По думите му решение за военна-техническа  подкрепа за Украйна е и възможност за модернизация на нашите способности. Митов коментира, че почти всички членки на НАТО и ЕС са изпратили подкрепа за Украйна.

Президентът обяви кога започват консултациите с партиите

Според „Демократична България”, който не иска да подкрепим Украйна, работи за това Русия да надделее.  Именно от двете парламентарни групи има внесени текстове за предоставяне на военна помощ за Киев.

„Темата не поставя само въпрос за даването на оръжие за Украйна, а за модернизацията на Българската армия“, коментира в парламента съпредседателят на „Демократична България” Христов Иванов.

Според него постоянно плашене на хората с въвличане във война поставя въпроса каква позиция заема президента Румен Радев.

По думите му твърдението , че който иска да помогне на Украйна да се защити от агресията е войнолюбец, е най-малкото несериозно, а може да се каже и обратното.

Какво беше „Мултигруп“ и кого наричат „мултаците“

От „Продължаваме промяната” уточниха, че първо ще се запознаят с конкретните предложения и тогава ще решат, като няма да внесат свое.  

Андрей Гюров коментира, че няма опасност за държавата от такъв тип решение. 

Георги Кадиев пред Дарик: Едно ляво обединение трябва да бъде като ЕС

Според „Български възход” въпросът не трябва да се решава от днес за утре. 

По думите на Стефан Янев трябва по най-добрия начин да бъдат защитени българските национални интереси. 

От ДПС уточниха, че позицията им е последователна и колкото повече се говори по темата, толкова по-малко може да се помогне.

Цонев след срещата с Паси и Плевнелиев: И за правителство на малцинство трябва мнозинство

От  „БСП за България” се обявиха против даването на оръжие на Украйна, според тях така страната ни би могла да бъде въвлечена във войната.

Корнелия Нинова от БСП уточни, че благодарение на тях в миналия парламент не се е стигнало до износ на оръжие.

По думите ѝ, ако това е черна линия за доскорошния им коалиционен партньор в лицето на „Демократична България”, то няма да има общо правителство  тях.

“Без дребнавост”, “пак се чудим защо, накъде” и още цитати от откриването на НС

От „Възраждане” заявиха, че е очевиден натискът България да вземе страна във войната, а след време да се включи и с български контингент.

Костадин Костадинов  коментира, че даването на оръжие ще вкара страната ни в спирала на несигурност и безвремие.

Според него мнозинството от евроатлантици в парламента ще вземе решение за военна подкрепа за Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм