Разликата в цените на стоките  между производителите и щанда в магазина достига 20-30%, показва анализ на правителството. В опит да спрат нелоялните практики управляващите планират да въведат ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига. Целта е потребителите да имат информация от къде идва изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги. Цялата кампания има основно информационен характер, а държавата няма да се намесва на свободния пазар. 

Логика на растеж при цените в животновъдните сектори

Анализ на механизмите за ценообразуване на хранителните стоки е установил сериозни надценки от 20-30%, които не отговарят на настоящите цени на транспорта и горивата, каза служебният премиер Гълъб Донев.

Стоковата борса: България не може да има проблем с олиото, хляба и фуража

В търсене на нелоялните търговски практики при ценообразуването, правителството ще въведе механизъм за проследяване на цялата верига – производители-търговци на едро и търговци на дребно. Целта е потребителите да бъдат максимално информирани, без държавата  да се меси ефективно на свободния пазар.

Управляващите ще направят сравнение и на цените на едни и същи и сходни продукти у нас и в останалите страни от Европейския съюз. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм