България няма как да има проблем с олиото, хляба и фуража, увериха от Софийската стокова борса. От там посочиха, че цените на някои основни продукти у нас са се повишили с между 25 и 50% през изминалата година. В края на 2022-ра килограм захар, например, е струвал със 75 стотинки повече отколкото през януари миналата година, посочи изпълнителният директор на борсата Десислава Иванова. Причината затова, обаче, не е свързана с оскъпяване на самите продукти.

Цените на храните на едро са скочили с близо 52% за година

Освен поскъпването на захарта, от Софийската стокова борса отбелязаха промените в цените и на други хранителни стоки. Изпълнителният директор на борсата Десислава Иванова посочи тенденциите при ориза и брашното.

Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов подчерта, че причината за повишаването на цените не се крие в оскъпяването на самите продукти.

16.9% е годишната инфлация през декември

Симов добави, че прогнозите за влиянието на войната в Украйна върху цените на стоките не са се оказали верни:

По думите на Симов България няма как да има проблем с олиото, хляба и фуража. Той допълни, че страната ни е потенциален износител на слънчоглед.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм