Служители от столичното Първо районно управление (РУ) разкриха измамна схема за теглене на пари от банкови сметки на възрастни хора, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА. С мярка до 24 часа са задържани две криминално проявени жени, като са предотвратени и бъдещи сериозни материални щети на жертва на схемата.

Работата по разследването започва след придобита информация за измамна схема за теглене на парични средства от банкови сметки на възрастни хора. Разплитането на случая стартира с проследяване на действията на жертвата – на 26 септември, в присъствието на придружителка, тя изтегля от банков клон сумата от 5000 лева. Ден по-късно, отново в присъствието на същата жена, заявява сумата от 25 000 лева, а след излизане от финансовата институция възрастната жена е качена от непознатата в лек автомобил. 

В резултат на незабавно предприетите оперативни и заградителни действия, превозното средство е спряно и на място са задържани двете жени, заподозрени в съпричастност към измамата - на 62 и 71 години, известни на полицията за кражби и измами, като едната е и осъждана за идентично престъпление.

В хода на оперативните действия е установено, че потърпевшата се е запознала с двете жени преди няколко дни. Дамите се представили за брокери на недвижими имоти, омаяли жената с изгодна сделка за закупуване на имот, а парите били капарото, които според уговорката тя трябвало да им предостави. При извършените претърсвания на адресите и автомобили на задържаните са намерени и иззети множество документи, съдържащи лични данни, в това число и на починали хора и техни наследници, банкови карти, копия на лични карти и множество парични средства и накити.

Благодарение на предприетите незабавни и професионални действия на служителите от Първо РУ е предотвратена огромна финансова щета за възрастната жена, съобщиха още от пресцентъра на МВР. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Припомняме, че на 10 септември възрастен мъж от Свищов беше измамен да даде 12 500 лева. В разговори с възрастния мъж по мобилен и стационарен телефон непознат се е представил за адвокат и поискал пари, за да „освободи“ зет му от ареста, където попаднал след катастрофа на пътя. След това разговарял и с жена, която се представила за дъщеря му. След неколкократни напътствия същия ден в района на паркинга на болницата в Свищов, възрастният човек предал на непознат мъж сумата от 4500 лв. На следващия ден измамниците отново се свързали с него, но този път се представили за полицаи и му обяснили че е станал жертва на телефонна измама, а за да му върнат парите, поискали още. На 11 септември на същото място предал втората част от сумата – 8000 лв.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм