Продължава да расте броят на жертвите от руската атака срещу хипермаркет във втория по големина украински град - Харков.

При вчерашната удар на руската армия срещу пълен с клиенти хипермаркет за строителни материали са загинали най-малко 12 души, споредн някои източници 16. Над 40 души са ранени, съобщи днес прокуратурата на Украйна, цитирана от Ройтерс.

Расте броят на загиналите при руската атака срещу хипермаркет в Харков (обновена)
Две руски управляеми бомби удариха строителния хипермаркет "Епицентър" вчера следобед, заяви областният управител Олег Синегубов пред националната телевизия.

Ударите са предизвикали огромен пожар, в резултат на който се е образувал огромен стълб от гъст, черен дим на стотици метри във въздуха, посочва БТА.

Според местната прокуратура телата на десет от 12-те жертви все още не са идентифицирани.

Кметът на Харков Игор Терехов заяви, че в момента на руската атака в хипермаркета е имало около 120 души.

"Нападението бе насочено срещу търговски център, където е имало много хора - това очевидно е тероризъм", каза Терехов.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко написа в "Телеграм", че 16 души все още са в неизвестност след снощния удар в Харков.

Расте броят на загиналите при руската атака срещу хипермаркет в Харков (обновена)
През изминалата седмица броят на въздушните удари се увеличи, след като руските войски нахлуха през границата, откривайки нов фронт северно от града, отбелязва Ройтерс.

Русия обстрелва Харков, който се намира на по-малко от 30 км от нейната граница, през цялото времетраене на войната и през 2022 г. стигна до покрайнините му при неуспешния опит да го превземе.

Президентът Володимир Зеленски отправи призив към западните съюзници на Украйна да помогнат за засилване на противовъздушната отбрана на страната, за да се запази сигурността на нейните градове.

Френският президент Еманюел Макрон осъди в пост в социалната платформа "Екс" вчерашното нападение срещу хипермаркета като "неприемливо".

Друг ракетен удар на Русия рано снощи бе насочен срещу жилищен район в центъра на Харков, чието население е около 1,3 млн. души. Броят на ранените от него днес нарасна до най-малко 25 души.

Руската ракета е издълбала кратер с дълбочина няколко метра на тротоара в подножието на сградата, в която има също пощенски клон, салон за красота и кафене.

Служителите на бърза помощ са евакуирали обитателите на близките жилищни сгради. Лицата на някои от ранените са били окървавени.

От другата страна край границата, губернаторът на разположената до Украйна руска Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че четирима местни жители са загинали при вчерашните украински нападения.