Четири деца от местното население, изчезнали повече от две седмици след самолетна катастрофа в колумбийската Амазония, бяха открити живи, съобщи президентът Густаво Петро в сряда, обявявайки „радост за страната“, цитиран от france24.

Петро сподели новината в Туитър, като каза, че децата са открити след "упорити усилия за издирване" от страна на военните.

Изчезнала жена оцеля 5 дни в австралийската джунгла само на вино и близалки (видео)

Властите бяха разположили повече от 100 войници с кучета за обследване, за да издирват непълнолетните, които пътували в самолета, който се разби в Амазонка на 1 май, убивайки трима възрастни.

Спасителите смятат, че четирите деца, на 13, 9, 4 години и 11-месечно бебе, са се скитали из джунглата в южния департамент Какета след катастрофата.

8-годишно момче оцеля два дни в гората, ядейки сняг

По-рано в сряда въоръжените сили казаха, че усилията за издирване са се засилили, след като спасителите са се натъкнали на „убежище, изградено по импровизиран начин с пръчки и клони“, което ги кара да вярват, че има оцелели.

На снимки, разпространени от въоръжените сили, могат да се видят ножици и ластик за коса сред клони на земята в джунглата. Преди това са открити бебешко шише и полуизяден плод.

След седмица в неизвестнст: Дрон засне момента, в който намериха 3-годишно дете (видео)

В понеделник и вторник войници откриха телата на пилота и двама възрастни, които са летели от джунгла до Сан Хосе дел Гуавиаре, един от главните градове в тропическите гори на Амазонка в Колумбия.

Един от загиналите пътници, Ранок Мукутуй, е майката на четирите деца, които са от етноса Хуитото.

„Отново с татко“: Момиче, изчезнало преди 6 години, беше открито живо и здраво

Гигантски дървета, които достигат до 40 метра височина, диви животни и обилни валежи затрудниха издирването в "Операция Надежда".

За помощ са използвани три хеликоптера, единият от които излъчи записано съобщение от бабата на децата на езика хуитото, което им казва да спрат да се движат през джунглата.

“Точно навреме“: Куче спаси живота на мъж, получил инфаркт

Властите не посочват какво е причинило самолетната катастрофа. Пилотът е съобщил за проблеми с двигателя само минути преди самолетът да изчезне от радарите, съобщи колумбийският орган за реагиране при бедствия.

Това е регион с малко пътища, който също е трудно достъпен по река, така че транспортът със самолет е обичаен.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм