Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Процедурата е в съответствие с чл. 89 от Конституцията.

Припомняме, че правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие, внесен от опозицията. Това се случва за първи път в историята на страната. Петков заяви, че ще опита да състави нов кабинет след връчване на мандат от президента на Продължаваме промяната. 

След падането на кабинета: какво следва?

Всички, които вземат мандат, ще имат време от седем дни, да го реализират. Според процедурата, описана в Конституцията, първият мандат ще бъде връчен на най-голямата група „Продължаваме промяна“, вторият на ГЕРБ-СДС, а третият мандат се връчва на някоя от другите парламентарни групи, според избора на Румен Радев. 

Маските паднаха, омръзна ми от страхливци, заяви Петков

Ако нито един от мандадите не се реализира, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно правителство и насрочва избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм