Премиерът в оставка Кирил Петков даде заявка, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента. Пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет той отново отправи критики към президента и към опозицията в парламента и ги определи като страхливци. 

Петков бе категоричен, че ще каже на европейските си партньори, че позицията на България остава непроменена, докато решението не мине през парламента.

Петков: Радев да не философства, а да свика КСНС по темата РСМ

Според него парламентът е институцията, където има най-голяма представителност.

Петков отбеляза, че харесва предложението на френското председателство по присъединяването на РСМ и Албания.

Въпреки това Кирил Петков ще си спази думата и отговорът му след заседанието на Европейския съвет ще бъде същият.

Радев към Петков: Проблемите се решават с решения, а не на улицата

Премиерът в оставка отправи критики към опозицията в парламента. Критики бяха отправени и към президента Румен Радев.

"Президентът, не може КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци", каза Петков.

Кирил Петков подчерта, че моментът е исторически и не трябва да го изпускаме, тъй като френското предложение е много добро, но въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин.

Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник

След Срещата на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани премиерът Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подаде оставката на правителството си в понеделник сутринта. По думите му „Демократична България“ и БСП са били партньори, с които може да се върши работа и затова е възможно отново да управляват в бъдещ формат.

Петков подчерта, че от „Продължаваме промяната“ са диалогични и са готови да управляват в коалиция, но не трябва да нарушават принципите си. Попитан дали той ще се опита да състави правителство, когато президентът му връчи мандата, премиерът в оставка отговори положително и допълни, че няма да сменят „формата на отбора си“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм