Новите мощности на АЕЦ „Козлодуй” явно ще се изграждат на тъмно като магистралите, каза президентът Румен Радев. Той подчерта, че България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика, но за бъде процесът устойчив, ефективен и ефикасен трябва да се проучат и съпоставят всички варианти, а това не се случва. Президентът коментира и темата за Лукойл, отправяйки критики към управляващите. Според Радев при отмяна на дерогацията за внос на руски петрол съществува риск от повишаване на цените на горивата, както и от дефицит на петролни продукти. 

Изграждането на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй” стартира без да са съпоставени всички варианти, смята президентът Румен Радев.

Радев коментира и темата за дерогацията за внос на руски петрол и дейността на Лукойл. Според него съществуват рискове при отпадане на дерогацията.

Президентът отправи критики към управляващите и ги посъветва да не забравят, че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората отвъд конкретните постове, интереси и мандати. 

Премиерът Николай Денков определи думите на президента Румен Радев за строителството на новите ядрени мощности като пропагантна хватка, която няма общо с истината и уточни, че решенията на Народното събрание и на Министерски съвет по темата са ясни и достъпни публично. 

Припомняме, че днес премиерът Денков обяви, че стартира реализацията на проекта за строителство на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй. 

Дружеството, което ще отговаря за процеса, ще получи 500 милиона лева допълнително, за да може да започне преговори с фирмите, които ще построят 7-и блок.

Очакванията са строителството и на двата нови блока да върви едновременно и да бъде завършено до 2-3 години. До 2033 година новите реактори трябва да заработят, осигурявайки обща мощност от 2300 мегавата.

"Започва строителството на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”", обяви премиерът Николай Денков на днешното правителствено заседание.

Мощността на двата нови реактора ще e по-висока от тази на затворените до момента блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

Денков коментира, че това е едно от най-важните решения, които кабинетът ще вземе по време на своя мандат. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм