Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до председателя на президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи по повод опустошителното наводнение в източната част на страната, довело до загубата на хиляди човешки животи, безследно изчезнали хора и огромни щети, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Българският държавен глава изразява най-искрени съболезнования към близките на загиналите и пострадалите при природното бедствие и отправя пожелание за бързо възстановяване от последиците и нанесените от разрушителното наводнение материални щети.

Около 10 000 души се водят изчезнали след опустошителните наводнения в Либия, съобщи Тамер Рамадан, ръководител на либийския клон на базираната в Тунис Международна федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, предаде ДПА.

Бурята "Даниел" донесе поройни дъждове в Либия в неделя и това доведе до катастрофални наводнения в източната част на страната. Стотици хора вече са били погребани в особено тежко пострадалия град Дерна, където са се скъсали две язовирни стени.

По-рано властите изчислиха, че само в Дерна може да са загинали до 2000 души. Службата за спешна помощ и извънредни ситуации, която координира усилията за търсене и спасяване, заяви, че в Дерна са загинали около 2300 души, но не уточни на какво се основава това число.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм