Нови немислими до момента перспективи за сътрудничество между България и Турция отваря подписаното споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

От своя страна Дьонмез изтъкна, че желанието на Турция е през 2023 г, сътрудничеството с България да се задълбочи още повече. По думите му сътрудничеството между България и Турция е добър пример за страните от региона.

„Булгаргаз“ получи достъп до терминалите на турската компания „Боташ“

В началото на разговора Румен Радев изрази задоволството си, че три седмици след посещението му в Истанбул и срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се е материализирало споразумението за достъп до турските терминали за втечнен газ. По думите му споразумението е историческо.

Радев изтъкна, че географското положение и възможностите в сферата на енергетиката на Турция и България - страните ни споделят обща отговорност.

Турция с рекорден износ на оръжие през 2022 година

Министър Фатих Дьонмез посочи, че в условията на глобални кризи е невъзможно страните да ги преодоляват самостоятелно, заради което е необходимо сътрудничество.

Фатих Дьонмез изтъкна и възможността за сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници.

„Булгаргаз“ подписва споразумение за достъп до терминалите за втечнен газ на Турция

От своя Радев посочи още един проект, по инициатива на България, предложен на Европейската комисия през миналата година.

Румен Радев поясни, че към проекта са се включили Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. По думите му газопреносната система на Турция има ключова роля за реализацията на проекта, който е изключително важен за Европейския съюз. Радев уточни, че на 3 февруари на срещата на енергийните министри от Южния газов коридор проектът ще бъде представен официално. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм