Българската държавна газова компания „Булгаргаз“ подписа споразумение с на турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка.

Споразумението се сключва за срок от 13 години.  Очаква се през Турция до България годишно да бъдат трансферирани милиард и половина кубични метра газ.

„Булгаргаз“ подписва споразумение за достъп до терминалите за втечнен газ на Турция

Документът беше подписан от ръководствата на Булгаргаз и „Боташ“ в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Христов изтъкна, че благодарение на споразумението за достъп до турските терминали за втечнен газ, България си осигурява възможност да закупува газ от всички възможни световни производители и да го разтоварва в турската страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Росен Христов определи момента като „исторически“.

КЕВР утвърди цена на газа

Христов изрази убедеността си, че споразумението е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество

От своя страна турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез пожела 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните отношения на двете страни, особено в енергетиката.

Дьонмез допълни, че благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм