"Решенията на руския президент за частична мобилизация ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след край на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната. България няма да признае референдумите", заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Радев свиква консултативна среща за последиците от ескалацията на войната в Украйна

"Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО", каза Радев.

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще засяга цените на петрола и киберсигурността

"Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика", заяви държавният глава.

Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", заяви Радев.

Държавният глава подчерта, че България е сред най-засегнатите.

"Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България… Всичко това означава следващо задълбочаване на икономическата и социална криза", предупреди Радев.

Той посочи, че служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи в "своите времеви и нормативни рамки".

Критично важно е България да има парламент и устойчиво редовно правителство.

„Тренд“: 77% искат от следващото правителство осигуряване на поносими цени за газ и ток

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори и тук е времето да чуем партиите с амбиции да управляват. Как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи", призова Румен Радев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм