Руският президент Владимир Путин е на път за севернокорейската столица Пхенян, където ще се срещне с лидера Ким Чен Ун. Двамата се срещнаха за последен път през септември във Владивосток, но това е първото посещение на Путин в Пхенян от 2000 г. насам.

Срещата бе обявена на фона на критики от САЩ и Южна Корея, които обвиниха Севера, че снабдява Русия с артилерия и друго оборудване, вероятно в замяна на храна и военна помощ. Пхенян и Москва отричат съществуването на оръжейна сделка, но миналата година обещаха да засилят военните си връзки, а Путин коментира, че фокус на разговорите ще бъде „сигурността“.

В писмо, публикувано от севернокорейските държавни медии във вторник преди планираното му посещение в страната, Путин обещава да изгради със Севера системи за търговия и сигурност, които да не се контролират от Запада.

В писмото, отпечатано в севернокорейския вестник "Родонг синмун", главен орган на управляващата Работническа партия, руският президент заявява, че през последните 70 години двете страни са развили добри отношения и партньорство, основани на равенство, взаимно уважение и доверие.

След пълномащабната си инвазия в Украйна Путин все повече се превръща в парий за Запада и търси съюзници другаде. След Северна Корея се очаква той да посети Виетнам - също дългогодишен съюзник на Кремъл.