Президентите на Турция и Русия отново ще се срещнат днес, по-малко от 20 дни след последната им среща, а основна тема на разговорите се очаква да бъдат плановете на Анкара за военна операция в Северна Сирия, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Ердоган накара Путин да го чака преди преговорите в Техеран (видео)

Във фокуса на внимание на срещата в Сочи ще бъдат още зърненият коридор през Черно море, войната в Украйна и турско-руските отношения. Тема на обсъждане се очаква да бъде също сътрудничеството между страните в областта на енергетиката, търговията и отбраната. Ще бъдат разгледани настоящи проекти между двете страни и ще бъдат обсъдени възможности за допълнително разширяване на сферите на сътрудничество, посочва ТРТ Хабер.

Според запознати източници, цитирани от турските медии, на срещата се очаква да бъде поставен и въпросът за премахване на визите на Русия за турски граждани.

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумение за износ на зърното

Предишния път, когато турският лидер Реджеп Тайип Ердоган разговаря с президента на Русия Владимир Путин бе в Техеран на 20 юли, когато беше проведена тристранна среща от Астанинския формат заедно с президента на Иран Ебрахим Раиси. В рамките на визитата Ердоган проведе и отделни разговори с двамата лидери. 

Преди това президентите на Турция и Русия се срещнаха в Сочи на 29 септември м.г., където проведоха около тричасов разговор без да дадат изявления, напомня турската секция на Би Би Си. Разговори в Сочи Ердоган и Путин проведоха и на 22 октомври 2019 г., на 17 септември 2018 г. и на 3 май 2017 г.

Карадайъ: Турция е една от държавите, чрез които може да се реши енергийната криза

Днешната среща, петата в Сочи между двамата лидери, е била уговорена в Техеран на 19 юли. Кремъл съобщи вчера, че след разговорите в Сочи по време на днешната еднодневна визита на Ердоган няма да има пресконференция поради липса на време на турската страна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм