На 21 януари от 12.00 часа пред сградата на Европейската комисия (ул. Раковска 124) в София ще се порведе протест в подкрепа на пребития в Охрид македонски българин Християн Пендиков, съобщават от БГНЕС.

Пребитият в Охрид българин пристигна в страната, транспортират го към ВМА

"Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи", е мотото на протеста. "Събитието е строго неполитическо и непартийно. Всички са добре дошли като обикновени граждани", обявяват във фейсбук организаторите на протеста в знак на съпричастност с Християн и против дискриминацията на българите в Македония.

Османи: Никой в РСМ не трябва да бъде нападан заради възгледи, чувства или идентичност

"Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Искаме незабавна реакция от българските институции, осигурени права на българите в Северна Македония и изпълнено наказание на извършителите! Нека Европейските институции най-накрая бъдат гарант за правата на българите!", призовават организаторите.

Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе нападнат на 19-ти януари вечерта в гръб от Илия Спасески и още двама души пред заведението "Тино".

Какви са реакциите от българска страна след случката с пребития българин в Охрид? (обзор)

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ, но до момента няма нито една официална реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на терор и репресии върху местните българи.

Вчера, 20-ти януари, Пендиков бе транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" към Военномедицинска академия в София за лечение

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм