„Северна Македония е изградила мултиетническата функционална демокрация, междуетническо съжителство, толерантност, мир и уважение към ценностите на другите и няма да допуснем никого, поради политически или други мотиви, да застрашава постигнатото, каза днес външният министър Буяр Османи в коментар за вчерашното нападение над секретаря на Българския културен клуб в Охрид, цитиран от БГНЕС.

„Искам да използвам тази възможност, за да осъдя остро това нападение и да изискам институциите да предприемат всички мерки за задържане на лицата, извършили физическо нападение заради етническа, културна или каквато и да е идентичност на гражданин на Република Северна Македония“, подчерта Османи , като добави, че „в тази държава никой не трябва да бъде нападан заради възгледи, мнения, нагласи, чувства или идентичност“.

Какви са реакциите от българска страна след случката с пребития българин в Охрид? (обзор)

Османи подчерта, че тази сутрин е провел телефонен разговор с българския си колега по този въпрос, като добави, че нападателите вече са идентифицирани и се работи по изправянето им пред правосъдието.

„Всички трябва смело да надигнем глас, да реагираме и най-вече институциите да вземат мерки това никога повече да не се повтори“, каза Османи и добави, че няма оправдание за физическо насилие.

Борисов: Нападението над Пендиков е дързък и страхлив акт на непровокирана омраза

23-годишният българин от град Охрид Християн Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст, след като бе нападнат снощи в гръб от Илия Спасески и още двама души.

Нападението бе извършено снощи около 22.00 часа българско време пред заведението "Тино". Пендиков е бил заедно с още едно момиче. Преди да напусне бара той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески с целия официален арсенал от държавната идеология в РС Македония - бугараш, татарин, фашист и др. В момента той е настанен за лечение в местната болница. Предстои транспортирането и прехвърлянето му в болница в Скопие.

Радев: Имаме готовност за въздушна евакуация на пребития в Охрид българин

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ, но до момента няма нито една официална реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на терор и репресии върху местните българи.

Има записи от камери, на които ясно се вижда кои са нападалите, кои са провокаторите и извършителите на престъплението. Самият репортер е запознат със записа.

България евакуира със “Спартан“ пребития в Охрид българин

От българското МВнР съобщиха, че в Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще ѝ бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид.

„Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията „Цар Борис III“ от края на 2022 г. За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани“, се казва в позиция на МВнР.

Пребиха секретаря на културния клуб „Цар Борис III“ в Охрид

България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз, се казва още в позицията на българското МВнР.

В позиция на българските сдружения в РС Македония към властите по повод побоя снощи се казва: „От вашето отношение става ясно, че давате мълчаливото си съгласие с ежедневните нападения, обиди, инсинуации, медиен тормоз и институционални пречки... и в крайна сметка физически атаки срещу лица, принадлежащи към общността на македонските българи. Доста често обект на нападение са и напълно аполитичните граждани, които просто са се оказали на „пътя пред псевдопатриотите“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм