Прокурори от Ню Йорк казаха днес, 23 март, че Доналд Тръмп е създал измамно очакване, че ще бъде арестуван и е подтикнал конгресмени от неговата Републиканска партия да се намесят в разследването, свързано с подкупа, който е дал на порнозвездата Сторми Даниълс, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Арестуваха Доналд Тръмп (видео и снимки)

В събота бившият президент предрече, че ще бъде арестуван във вторник заради разследването, водено от прокуратурата на окръг Манхатън. В понеделник трима председатели на парламентарни комисии в Камарата на представителите на САЩ, отправиха критики към окръжния прокурор Алвин Браг, че злоупотребява с прокурорските си правомощия.

Какво следва, ако Доналд Тръмп бъде арестуван?

Съдебен състав, който вчера разгледа доказателствата по случая със Сторми Даниелс, все още не беше издал обвинителен акт, а днес канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън - демократа Алвин Браг - изпрати писмо на председателите на комисиите.

В писмото се казва, че обвиненията на председателите "са се появили едва след като Доналд Тръмп е създал фалшиво очакване, че ще бъде арестуван на следващия ден, а адвокатите му уж са ги призовали да се намесят".

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

В писмото се потвърждава, че канцеларията на Браг е "разследвала твърденията, че Доналд Тръмп е извършил нарушения на наказателното право на щата Ню Йорк". Ако му бъде повдигнато обвинение, Тръмп ще бъде първият президент на САЩ с повдигнати наказателни обвинения в съда.

Той заемаше президентския пост в страната между 2017 и 2021 г. и в момента води трета си президентска кампания, като наред с това е изправен пред правни проблеми на няколко фронта.

Връщат Тръмп в YouTube

Съдебният състав, сформиран от граждани на Манхатън, заседава през януари. Бивш посредник на Тръмп заяви, че е дал подкуп на Даниълс дни преди президентските избори през 2016 г. по инструкции на Тръмп.

Сторми Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, е известна актриса и режисьорка на филми за възрастни. Тя заяви, че е получила парите в замяна на мълчание за сексуален контакт, който е имала с Тръмп през 2006 г.

Тръмп обеща да прекрати войната в Украйна за 24 часа

Тръмп отрича да е имал афера с Даниелс и заявява, че разследването е започнало по политически мотив. В днешния отговор от канцеларията на Браг се казва, че тримата републикански председатели на комисии в Камарата на представителите са поискали информация, която не е публично достояние, по повод висящо наказателно разследване, което съгласно щатското законодателство е поверително.  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм