Софийската градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на още един депутат, съобщиха от държавното обвинение в сряда. 

В съобщението се споменават само инициалите Д.А., който е разследван за сексуално насилие над 14-годишно дете. По неофициална информация на "Свободна Европа" става въпрос за бившия борец Даниел Александров, който в момента е депутат от ГЕРБ. Малко след съобщението на прокуратурата от ГЕРБ съобщиха, че Даниел Александров ще направи кратко изявление за медиите в 16:00 ч.

Главният прокурор внесе допълнителни материали към искането за снемане имунитета на Борисов

От СГП посочват, че на 7 май в Бистрица народният представител „чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст“.

Разследващите твърдят, че са събрали достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинение на Александров, за което Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Подобен случай досега не е бил съобщаван официално от прокуратурата или МВР. Александров е от Дупница, но беше избран за депутат на изборите на 2 април от листата на ГЕРБ-СДС в 23-ти многомандатен избирателен район в София.

Бившият борец влезе в 49-ото Народно събрание на мястото на бившия директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който се отказа от депутатското си място с обяснението, че ще бъде „по-полезен за хората и обществото като лекар-ортопед травматолог“.

„Възраждане“: Георгиев и Вешев не се притесняват да си дадат имунитета, защото са невинни

Преди ден Софийската районна прокуратура съобщи, че е предложила на Гешев да поиска и имунитета на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Причината е разследване за това, че е подписал невярна декларация за липса на двойно гражданство преди да бъде назначен за служебен министър в кабинета на Стефан Янев през 2021 г.

Главният прокурор вече поиска официално имунитета на Борисов заради разследването „Барселонагейт“, по което лидерът на ГЕРБ е заподозрян за участие в схема за пране на пари в Испания. Пред ден с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ беше избрано правителството на Николай Денков.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм