Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Адв. Ошавков: Законът „Магнитски“ беше просто отчаян опит за справяне с корупцията

Това каза пред държавното радио Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка."

Проф. Радулов: „Българският Магнитски“ е толкова „Магнитски“, колкото ДАНС е ФБР

По отношение на третото лице в списъка "Магнитски" - намиращия се в Дубай Васил Божков, разследванията продължават, добави Маджарова. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм