Средно училище „Христо Ботев“ в град Септември е пилотно за страната ни по програма „Киберзащитници“, съобщават от учебното заведение. Работата по нея започва от този месец. Товя стана ясно по време на втория международен форум „Заедно срещу кибертормоза на деца“, проведен в края на февруари от Българска академия за сигурност и „Стандарт“ под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

В пилотното школо вече са проведени обучения по темата на педагогическите специалисти и на деца от 4. до 8. клас. Потърсена е и обратна връзка. Учениците определят получените знания като полезни и важни, коментира директорката на училището Галина Дишкова. Подрастващите споделят, че сега е чувстват по-сигурни, когато ползват дигиталните платформи. Мнението на педагозите пък е, че такова обучение трябва да се проведе и с родителите.

Темата „Киберсигурност” е широко коментирана, но фактите показват, че има още какво да се направи в сферата на образованието. Учениците прекарват немалка част от свободното си време в онлайн среда, което от една страна улеснява ежедневните им дейности и образователния процес, но от друга има ситуации, в които те трябва да вземат разумни решения как да се предпазят от опасностите в Интернет.

В международния форум са участвали още зам.-министърът на образованието д-р Емилия Лазарова, зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Мюмюн Мюмюн, зам.-кметът на София, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, директорът на дирекция „Киберсигурност” в Национална следствена служба, директорът на дирекция „Киберсигурност” в ГДБОП, Кристина Де Бройн - представител на УНИЦЕФ за България, епископ Арсений - викарий на пловдивския митрополит Николай, началникът на РУО-София-град, в.и.д. началник на РУО-Пазарджик Ружа Семерджиева и др.