От китайската компания TikTok съобщиха, че се борят с кибератака, насочена към няколко известни марки и знаменитости. Приложението за споделяне на видеоклипове, което е собственост на китайската компания ByteDance, заяви пред Би Би Си, че са били компрометирани „много ограничен“ брой акаунти.

В момента се работи с потребителите за възстановяване на достъпа до техните акаунти. TikTok не сподели повече подробности за извършителите на кибератаката, нито за начина, по който тя е била извършена. Един от компрометираните акаунти е на новинарската медия CNN.

Сътрудничим си тясно със CNN, за да възстановим достъпа до акаунта и да приложим засилени мерки за сигурност, за да защитим профила им занапред“, заяви говорител на TikTok.

От TikTok съобщиха, че акаунтът на звездата от риалити шоуто Парис Хилтън също е бил обект на атака, но той не е бил компрометиран.


Хилтън, която има повече от 10 милиона последователи в TikTok, е активен потребител на платформата.

Новината идва в момент, когато TikTok е изправена пред това да бъде забранен в САЩ, освен ако не бъде продадена от китайската си компания-майка. Платформата има милиони потребители по целия свят, но се сблъсква с въпроси относно сигурността на данните на потребителите и връзките си с правителството в Пекин.

Мрежата се очертава и като ново поле за битка в социалните медии по време на изборите в САЩ. По-рано този месец Доналд Тръмп се присъедини към TikTok, въпреки че се опита да я забрани от съображения за национална сигурност по време на своето президентство. Тръмп, който събра повече от пет милиона последователи, откакто стартира акаунта си в събота, заяви, че ще използва „всеки наличен инструмент, за да говори директно с американския народ“.