Моралът и религията дават усещането за принадлежност към друга общност. Това коментира в предаването на Дарик радио “Стълбището” Стилиян Йотов, професор по история на философията в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Какво се случва?

“Има нова рецепция на заобикалящата ни среда, на интензитета на живота. Въпросът какво се случва наистина е много сериозен. С това натрупване на хора, които са в определена възрастова група, тази диспропорция на миналото. Младите поколения ще живеят в едно дигитално време, в което търсейки начина, по който да организират живота си, те ще се състезават не само със себе си, а и с изкуствения интелект.

Даваме ли си сметка какво ще означава за тях “безработицата”. Безработицата в предишни епохи е била по един начин, а днес ние ще имаме тотално излишество на свободно време. Последиците не са само на повърхността със смяната на гледните точки, технологиите, но навярно темите, които са свързани с глобализацията и с войните, които мислехме, че са останали в миналото”. 

“За нас беше много естествено да живеем в света на книгите, в света наративите”

“Ако се върна във времето, когато аз съм израснал -  нямаше много опции за прекарване на свободното време. В този смисъл, да четеш списание, да кажем “Лик” - ние “гълтахме” всяка една публикация за нещо, което се е случило на поредния кинофестивал или на театралната сцена с представата, че никога няма да можем да го видим.

Представете си обаче това нещо как се промени. Когато е нямало дигитални техника и интернет достъп, чисто и просто не е имало много опции, нито за пътуване, туризъм и къде можеш да инвестираш? За нас беше много естествено да живеем в света на книгите, в света на тези наративи, с които ни разказваха, макар и критично, какво се е случило на световната сцена.

Днес младите хора живеят в свят с поливалентности, имат хиляди възможности да се реализират. Самата виртуална среда им дава възможност да живеят по-имагинерно. Зад това стои твърда материална действителност, зад която е това как да си изкарваш хляба. Днес, колкото и да е невероятно, това да си служител, посредник, ентъртейнър и какви ли още не професии - това е начин, по който можеш да си изкарваш доста честно прехраната. Самата работа изглежда и като прекарване на свободно време, но чука на вратата това какво ще се случи след отмяната на трудовата сила от някакви машини”.

“Усещането, че пребиваваш в една среда, в която всеки е автор”

“Част от нашия живот на същества, които комуникираме помежду си и благодарение на комуникацията изграждаме обща воля, мнения, на които стъпва легитимирането на политическият живот - всичко това на пръв поглед беше демократизирано чрез новите медии.

Но се случи нещо, което като че ли беше неочаквано. В традиционното организиране на дебати хората стояха с имената си. В тоя смисъл, авторът и публиката бяха с доста добре разграничени роли.

Днес усещането, че пребиваваш в една среда, в която всеки е автор, да не говорим за присъствията на чатботове, тролове - всичките тези ехо ефекти - те промениха радикално и начина на общуване. Бъдещите поколения ще трябва да се справят в живота на постистина. На друга идея за това какво е истина, кое е мнение, вяра и знание”.

Чуйте целия разговор от прикачения звуков файл.