Българските екипи, които помагат край Пирот след инцидента са изтеглени поради продължаващото изтичане на амоняк от цистерните. Това съобщи пред NOVA Диляна Дойчинова от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Около 10-11 януари се очаква пътят да бъде възстановен.

Започна изтеглянето на вагоните с амоняк в района на Пирот

В края на изминалата седмица България изпрати на сръбската държава техника. Помощта включва два 50-тонни крана, 2 крика и 11 служители на НКЖИ.

„За инцидент не можем да говорим. Колегите работят по план – вдигнати са две цистерни през изминалия ден. По време на вдигането на втората цистерна тя натежава, поради което поддава едната част на пътя”, обясни Дойчинова. 

Извънредното положение в Пирот остава в сила, затворена е магистралата към България

По-късно за БТА Диляна Дойчинова обясни: "Във вчерашния ден по план-график изтеглят първата цистерна, при изтеглянето на втората, която е била пълна, поддава железният път".

Дойчинова допълни, че  в резултат на това се килва леко кранът и е изпратен 200-тонен кран да го подкрепи, за да може да бъде изправен отново. Така или иначе и втората цистерна е извадена, което е най-важно, добави тя. Не става въпрос за инцидент, а за техническа ситуация, нормално е това, хората работят, коментира Дойчинова.

Откриха още една жертва в Пирот. Посочиха лошата инфраструктура като причина за инцидента

При инцидент на 26 декември 2022 г., когато товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия, загинаха двама души, а десетки пострадаха. Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) изпрати техника и служители в Сърбия, които да помогнат във вдигането на дерайлиралите цистерни край Пирот.

Дойчинова обясни, че тъй като продължава да има някакво изтичане на амоняк, сръбските власти забраняват в момента извършване на каквито и да е възстановителни дейности. Тя уточни, че ги изчакват да си овладеят ситуацията, за да продължат от НКЖИ да работят по план-график. 

Булмаркет отрече връзка с дерайлиралия влак в Сърбия

Очакванията са на 10-11 януари да бъде възстановен напълно железният път, посочи Дойчинова. Тя каза, че цистерните са били общо пет и остава да бъдат изтеглени още три. 

Дойчинова уточни, че 11 души, служители на НКЖИ, са там. Те работят с предпазни средства, с маски, няма оплаквания, допълни тя. По думите ѝ хората са добре и чакат да ги допуснат, за да могат да продължат да работят. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм