Тяло на мъж бе намерено близо до мястото, на което цистерна с амоняк се преобърна край Пирот, съобщи полицията, предаде БТА, позовавайки се на сръбската държавна телевизия РТС. 

Кризисният щаб на Пирот посочи, че цистерната не е стигнала до водата, но амонякът от нея продължава да изтича.

На заседанието на Кризисния щаб също така бе съобщено, че във въздуха в града няма съдържание на амоняк. Направени са били измервания на пет места в града, при което е било установено, че във въздуха няма амоняк. 

Кметът на града Владан Васич, който е и началник на Кризисния щаб, каза, че извънредното положение не е отменено поради превантивни мерки. Той посочи, че ситуацията е под контрол, но предстои да се направи анализ и е необходимо експертите от създадената комисия за случая да кажат отново какво да се прави в следващия период.

Дерайлира влак на Централна жп гара в София

Няма опасност за живота на всички пациенти, приети в болниците в Пирот и Ниш. В болницата в Пирот са били приети и 14 чужденци, които са били изписани.

Гражданите са предупредени да не използват чешмяна вода за пиене.

Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака в Пирот, каза министърът на строителството и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от БГНЕС.

Владан Васич посочи, че първите измервания тази сутрин показват, че концентрацията на амоняк в града е "нула" след инцидента вчера следобед, когато вагона с отровен газ се изплъзна от релсите на линията Пирот -Димитровград.

„Първите измервания показват, че концентрацията на амоняк в Пирот е нулева, за разлика от мястото, където се е измъкнал вагона, където концентрацията е по-висока. Четири вагона са дерайлирали, като от единият тече амоняк, но добре, че всички цистерни са на сухо, тоест нито един не е в реката. Движението по магистралата се пренасочва, за да се избегне мястото, където е изтекъл резервоарът“, каза Васич пред репортери, цитиран от „Данас”.

Министърът на строителството и инфраструктурата Горан Весич, който днес е в Пирот, уточни, че са направени измервания на пет места в града и че "не е регистрирано наличие на амоняк". Той призова гражданите да спазват инструкциите, за да спасят животи. Сформирани са две комисии, които ще установят какво се е случило, като докладите ще бъдат публикувани.

„Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака, реконструкция е подписана през 2018 г., а търг е обявен едва тази година през март, ще обсъдим защо реконструкцията е чакана толкова дълго", каза Весич, отговаряйки на забележката, че това не е първият инцидент на тази част от железопътната линия.

Български товар в дерайлиралия влак в Сърбия

Автомобилната асоциация на Сърбия съобщи, че поради спиране на движението по магистрала Е-80 поради аварията с амоняк, движението се пренасочва в участъка на пътния възел Пирот запад - пътен възел Бела Паланка и на държавния Пирот - Бела Паланка обмен. „Превозните средства, идващи от посока Ниш, използват изхода на пътния възел Пирот Изток, а превозните средства, идващи от посоката на граничния пункт Градина, използват изхода на пътния възел Бела Паланка и продължават да се насочват към алтернативното пътно направление Бела Паланка - Пирот, през град Понор“, казаха от Авто-мото асоциацията на Сърбия.

Министерството на опазването на околната среда обяви, че "следи ситуацията на място и че измерванията на текущите замърсители, както и мониторингът се извършват от Металургичния институт от Бор и Агенцията за опазване на околната среда".

Отделът за извънредни ситуации съобщи, че 9 пациенти са лекувани в болницата в Пирот и 15 в Университетския клиничен център в Ниш със симптоми на отравяне с амоняк, но всички те са в стабилно състояние. От този сектор вчера късно следобед съобщиха, че общо 51 души са хоспитализирани със симптоми на отравяне с амоняк, от които двама са с тежки симптоми. Някои медии съобщиха, че снощи възрастен мъж, хроничен сърдечно болен, е открит мъртъв в автомобил, който е излязъл от пътя край Пирот и че аутопсията ще установи причината за смъртта, т.е. дали е починал от основно заболяване, последствията от инцидента или вдишване на амоняк.

От "Сърбия Карго" съобщиха, че това е товарен влак, който ежедневно се движи по този участък, превозвайки суровини от България до Прахово и Шабац, а вагонът-цистерна е собственост на фирма "Еликсир".

Съвместната железопътна комисия за разследване на извънредни ситуации на Железопътната инфраструктура на Сърбия и „Сърбия Карго” ще установи причината за този инцидент, казаха от "Сърбия Карго

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм