Процесът на възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно ядрената програма на Иран е спрян и едва ли ще бъде възобновен скоро. Това заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц, цитиран от Ройтерс.

По време на конференция по въпросите на сигурността в университета "Райхман" в Херцлия Ганц заяви, че "ядреното споразумение с Иран е в интензивно отделение". Той заяви, че преговорите за възстановяване на СВПД във Виена са били прекратени поне до междинните избори за Конгрес в САЩ на 8 ноември.

Иран спира полетите до Малайзия заради санкциите на САЩ

Израел не е страна по преговорите във Виена и не може официално да влияе върху процеса на рестартиране на сделката. Въпреки това израелски официални лица многократно призоваха администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да не възстановява ядреното споразумение с Иран. Освен това трима високопоставени израелски служители - министърът на отбраната Бени Ганц, шефът на разузнаването на Мосад Давид Барнеа и ръководителят на Съвета за национална сигурност Еял Хулата - посетиха неотдавна САЩ, за да обсъдят иранското досие.

„The Times of Israel“ съобщи по-рано, че американските власти са уверили партньорите си в Израел, че иранското ядрено споразумение няма да бъде възстановено скоро. Според вестника израелският министър-председател Яир Лапид е получил това уверение по време на неотдавнашните си контакти с Джо Байдън и други представители на администрацията във Вашингтон.

Шефът на израелското разузнаване на срещи в САЩ заради сделката с Иран

Във вторник „Уолстрийт Джърнал“ съобщи, че американски и европейски представители са песимистично настроени по отношение на възстановяването на СВПД преди изборите за Конгрес през ноември. Според източниците на вестника Белият дом не е взел решение да "прекрати дипломатическите усилия", но политическият контекст "оставя малко време за постигане на окончателно споразумение", тъй като Конгресът трябва да бъде уведомен 30 дни предварително за евентуални планове за отмяна на санкциите срещу Иран.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм