Основателят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди, че Русия може да се сблъска с революция, подобна на тази от 1917 г., и да загуби конфликта в Украйна, ако елитът не се заеме сериозно с воденето на войната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Олигархът заяви, че в политическите му възгледи преобладават любовта към родината и служенето на президента Владимир Путин, но предупреди, че Русия е застрашена от сътресения.

Нетната печалба на Газпром е спаднала с повече от 40%

Пригожин подчерта, че не вярва в съществуващата оптимистична позиция, че Западът ще се умори от войната и Китай ще посредничи за мирно споразумение. Вместо това, каза той, Киев подготвя контранастъпление, целящо изтласкване на руските войски обратно към границите й преди 2014 г, когато Москва анексира Крим.

Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут, в който се водят интензивни боеве на изток, и да атакува Крим, добави той.

"Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война", подчертава той в интервю, публикувано в канала му в Телеграм. "Намираме се в такова състояние, че можем да загубим Русия", добави той. "Трябва да въведем военно положение."

Пригожин заяви, че прякорът му "готвачът на Путин" е глупав, тъй като не може да готви и никога не е бил готвач, като се пошегува, че "касапинът на Путин" може би е по-подходящ прякор.

"Можеха просто да ми дадат прякор веднага - касапинът на Путин, и всичко щеше да е наред", каза той. Според него, ако обикновените руснаци продължават да получават децата си в поцинковани ковчези, докато децата на елита "си клатят задниците" на слънце, Русия ще бъде изправена пред сътресения по подобие на революциите от 1917 г., довели до гражданска война.

Дмитрий Песков: Русия ще постигне всички свои цели в Украйна

"Това разделение може да завърши както през 1917 г. с революция", каза той. "Първо ще се надигнат войниците, а след това - ти техните близки", предупреди олигархът. "Вече има десетки хиляди от тях - роднини на убитите. И вероятно ще станат стотици хиляди - не можем да избегнем това."

Засега министерството на отбраната на Русия не е отговорило на молбата на Ройтерс да коментира изказването.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм