Отговорността за развитието на държавата е на политическите партии, спечелили изборите и те не могат да избягат от нея. Това коментира президентът Румен Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“.

"Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират с посланията и “черния пиар”, който се разгърна по време на предизборната кампания и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите. Хората виждат тези дълбоки противоречия”, каза държавният глава. 

Относно коментара на Делян Пеевски  за служебните правителства, назначавани от президента преди конституционните промени и очакването на нов политически проект на държавния глава, Румен Радев каза, че „не коментира паник атаките на който и да е политически лидер".

"Тук думата има медицината", посочи той.

Радев обясни, че провалът на системните политически партии тласка българските граждани към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива.

“Всяка една нова партия, която прекрачи българския парламент, тепърва трябва да разкрива и отстоява своите позиции и своята роля в този", подчерта президентът.

На въпрос кога ще свика Народното събрание и консултации с партиите, държавният глава попита как да ги свика, като "едните лидери се скриха във Facebook, други се разбягаха по селата, а трети хванаха гората. Чакам ги да се върнат".