“Свободата, демокрацията и човешките права са ценности, които трябва да бъдат защитавани всеки ден”. Това каза президентът Румен Радев при откриването на офис  на Европейската организация за публично право в Рим. В речта си държавният глава засегна темата за сигурността на Европа и бъдещето на Зелената сделка, която по думите му не трябва да застрашава стабилността на енергийните доставки. 

Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италианската република, където ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. На форума на Европейската организация за публично право българският държавен глава бе посрещнат от своя италиански колега Серджо Матарела. В събитието участва и президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу.

Президентът посочи, че предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани с растяща несигурност и бързи промени, подлагат на изпитание ценностите на обединена Европа, водят до скептицизъм сред гражданите на страните членки и подкопават конкурентоспособността на икономиките. Затова, по думите му, е необходимо европейското право и националните регулации да бъдат ефективно адаптирани към съвременните предизвикателства, но решенията за това да не бъдат прибързани, а добре обмислени, разумни и справедливи.

Президентът даде пример с политиката по нелегалната миграция, която се явява предизвикателство за страни с външни за Европейския съюз граници като България и Италия.

Президентът: Растящата несигурност и бързи промени в ЕС подлагат на изпитание ценностите на обединена Европа

p>„От една страна европейските граждани, социалните системи, икономиките и дори културата трябва да бъдат защитавани, но от друга страна трябва да се спазват човешките права и да се помага на всеки човек в нужда“, посочи президентът.

Той открои значението на наскоро приетия от Европейския съвет Пакт за миграцията и убежището, чиято ефективност обаче тепърва предстои да стане ясна.

Климатичните промени и политиката на ЕС

Политиката на Европейския съюз по отношение на климатичните промени също бе във фокуса на изказването на президента по време на форума. Румен Радев изрази позицията си, че за прехода към нисковъглеродна икономика е необходим балансиран подход, при който да не се прилагат прибързани решения и от него да не пострадат икономиките, социалните системи и конкурентоспособността на страните членки.

Българският държавен глава открои ролята на културното наследство като обединяващ фактор между държавите в Европа като България и Италия. Той посочи, че в утрешния ден му предстои аудиенция при папа Франциск, както и посещения в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, и където е погребан Св. Кирил. Държавният глава ще посети в утрешния ден и друго, свързано с България място в Рим – базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

EPLO е международна организация, създадена през 2007 г. в Атина, Гърция, посветена на създаването и разпространението на знания в областта на публичното право и управлението, националното и европейско публично право,  правата на човека и правото на околната среда и насърчаване на демократичните ценности. Към днешна дата тя е разработила, организирала, насърчила и подкрепила повече от 200 образователни, изследователски, обучителни и институционални дейности и е предоставила помощ на демократични институции в повече от 70 страни. За да постигне своите цели, EPLO, която поддържа офиси в цял свят, насърчава сътрудничеството с други институции, организации и органи, по-специално в рамките на системата на Организацията на обединените нации.


Чуйте прикачения звуков файл