В началото на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София, президентът на Асамблеята Михал Шчерба даде тон за дискусиите в зала, а именно - войната в Украйна. Той категорично заяви, че с половинчати мерки за подкрепа, Киев няма как да бъде силен.

Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено, каза още Шчерба, цитиран от БТА.

От своя страна заместник-председателят на парламента Росица Кирова, като представител на България като страна-домакин, коментира, че страната ни остава ангажирана да продължи подкрепата си за Киев.

Украйна защитава не само себе си. Украйна защитава Европа и нашите ценности, нашите принципи, посочи Кирова като изтъкна също необходимостта от засилен фокус върху регионите на Черно море и Западните Балкани. 

Предизвикателствата в областта на сигурността от такъв мащаб не могат да бъдат преодолявани без нови форми на сътрудничество, смята още заместник-председателят на българския парламент, цитирана от БТА.

Такова мнение изрази и служебният премиер Димитър Главчев. НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България, посочи още министър-председателят. По думите му драстичното влошаване на нивата на сигурност доказва, че най-базовите ни права и свободи могат да бъдат поставени под сериозна заплаха, подчерта българският премиер.

Чуйте повече от изказването на Главчев в звуковия файл