Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е в България по повод откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Форумът ще бъде открит от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

Столтенберг бе посрещнат на "Летище София" от ръководителя на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, съобщиха от пресцентъра на парламента.

На форума се обсъждат ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

По време на асамблеята заседания провеждат пет комитета, които дискутират проектите на доклади по ключовите ресорни теми и ще приемат политически препоръки.

В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София за първи път участват шведски парламентаристи след като страната стана пълноправен член на Алианса. Във форума е предвидено изказване да има и председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен.

Очаква се по време на сесията Асамблеята да затвърди решителната си позиция за войната на Русия срещу Украйна, да обсъди предоставянето на незабавна и дългосрочна помощ за Украйна и да приеме декларация за подкрепа на Украйна до победа.