Президентът Румен Радев е на официално двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу. По време на визитата си държавният глава ще се срещне и с представители на местната българска общност, както и с българския контингент в състава на Международните сили за сигурност KFOR. 

Във фокуса на визитата му са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

Днес българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от държавния глава на Косово. Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави.

В рамките на първия ден от посещението си президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Косово Албин Курти и ще разговаря с кмета на община Прищина Препарим Рама.

В събота Румен Радев ще се срещне в Призрен с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната. По-рано през деня държавният глава ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията.

БТА припомня, че президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу беше на официално посещение в България в края на ноември миналата година, по покана на българския държавен глава Румен Радев.

България призна Косово с решение на Министерския съвет от 20 март 2008 г. Откритото през 2002 г. Бюро за свръзка в Прищина бе издигнато в ранг посолство с решение на Министерския съвет от 10 юли 2009 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. През последните години се забелязва засилване на политическия диалог между двете страни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм